Zorginstelling helpt cliënten met een verstandelijke beperking veilig te daten

Bij instelling voor gehandicaptenzorg Ipse de Bruggen kunnen cliënten met een verstandelijke beperking zich aanmelden voor ABCDate. Een online tool om de eenzaamheid te bestrijden, met uitgebreide begeleiding. En vooral: veilig. Zorgcoach Corry Baak: ‘Ik had niet verwacht dat de vraag zó groot was.’

Methode

Bij het Zuid-Hollandse Ipse de Bruggen kunnen cliënten die op zoek zijn naar vriendschap – of een relatie, of gewoon iemand om een keer voetbal mee te kijken – zich sinds kort aanmelden voor ABCDate. En dat is géén datingsite, benadrukt Corry Baak. “Het is geen website a la Tinder, waar je een profiel aanmaakt en meteen kunt gaan chatten. Het is een hele methode.”

Ondersteuning

Natuurlijk heeft ABCDate ook een site waar mensen met een verstandelijke beperking op een eenvoudige manier aan de slag kunnen. “Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met gesproken teksten, voor mensen die niet zo goed kunnen typen. Er is online ondersteuning van ‘Steffie’, die heel laagdrempelig antwoord geeft op vragen. En er zitten e-learning modules in, bijvoorbeeld over de vraag hoe je contact maakt. Veel cliënten vinden dat moeilijk, en zo’n module kunnen ze rustig twintig keer bekijken.” Ook zijn er veiligheidsmaatregelen, zoals dat deelnemers geen cijfers kunnen intypen, waarmee wordt voorkomen dat zij hun telefoonnummer aan een vreemde geven.

Ontmoetingsavonden

Daarnaast is er ook ondersteuning in de ‘live’ wereld. Cliënten kunnen zelf met hun begeleider afspreken hoeveel begeleiding ze wensen bij het regelen van de ontmoeting en de ontmoeting zelf. De begeleider krijgt altijd een melding als de cliënt iemand uitnodigt. ABCDate organiseert ook ontmoetingsavonden, waar ontmoetingen worden begeleid met bijvoorbeeld gesprekskaarten, en themavonden waar cliënten kunnen leren met elkaar. Ook de begeleiders leren bij, zegt Corry. “Zo zat één medewerker laatst met een cliënt die met vier mensen tegelijk wilde afspreken. Wat doe je dan?” Tot slot is er ook nog een helpdesk, die 14 uur per dag wordt bemand.

Meer ontmoetingen

Bij Ipse de Bruggen doen momenteel 70 cliënten mee. Dat was het maximum aantal voor de pilot van ABCDate. Corry: “Ja, we hebben zeker al meer ontmoetingen: vriendschappen, maar ook al startende relaties. Soms door het chatten en soms door de live ontmoetingsavonden.”

Facebook

Cliënten kunnen zich alleen aanmelden via een zorgorganisatie, zodat ABCDate een veilige omgeving blijft. “Onze cliënten hebben vaak negatieve ervaringen. We zien ze jaren contact zoeken op manieren die minder fijn zijn; dan spreken ze af via Facebook met een volstrekt vreemde. Meestal hebben ze een klein sociaal netwerk, dan ligt eenzaamheid snel op de loer. Mensen om je heen hebben die bij je horen, om leuke dingen mee te doen; het is een essentieel onderdeel van je kwaliteit van leven. Ipse de Bruggen vindt het belangrijk om hun cliënten te ondersteunen om nieuwe contacten te leggen. Tot voor kort was er niks om hen daarbij op een veilige manier te begeleiden.”

“We vinden het belangrijk om onze cliënten te ondersteunen bij hun pogingen om nieuwe contacten te leggen. Tot voor kort was er niks om hen daarbij op een veilige manier te begeleiden”

Naar een landelijk dekkend netwerk

De grote uitdaging is nu om van ABCDate een landelijk dekkend netwerk te maken. “Mensen moeten niet te ver van elkaar wonen, anders gaat het niet werken. Het is nu zaak dat de database goed gevuld wordt.” Ipse de Bruggen is de allereerste zorgorganisatie die meedoet, maar Corry denkt dat veel meer instellingen zich aan zullen melden. “We zijn nog maar acht weken onderweg, maar ik krijg al zoveel reacties uit het land. Ik wist dat er vraag was naar iets als dit, maar ik had niet verwacht dat die zó groot zou zijn!”

Kosten

Zorgorganisaties kunnen een mantelovereenkomst sluiten met ABCDate, waarna cliënten van deze organisatie kunnen deelnemen. Bij Ipse de Bruggen betalen cliënten een bijdrage van 50 euro per jaar. Ipse de Bruggen betaalt de licentiekosten en bijkomende kosten. ABCDate is ontwikkeld door Stichting Leer Zelf Online en wordt gefinancierd door deelnemende zorginstellingen, VSBfonds, Kansfonds, Fonds Verstandelijk Gehandicapten, NSGK, Dioraphte en SPZ.

Gezamenlijk oppakken

Corry wil graag contact houden met andere instellingen die zich aanmelden. Voordeel daarvan is dat een aantal activiteiten dan gezamenlijk opgepakt kunnen worden. “Wij gaan nu intern medewerkers trainen om een aantal taken van ABCDate over te nemen, zoals het organiseren van de thema- en ontmoetingsavonden. Dat zouden we ook gezamenlijk kunnen doen.”

Risico’s?

Er zijn ook mensen die bedenkingen koesteren. Corry: ‘Sommigen zien vooral risico’s. Ze stellen vragen als: “Maar straks willen ze ook seks, trouwen en kinderen krijgen. En wat doe je dan?” Dan denk ik aan de cliënt die me laatst zei: ‘Weet je wat ik hoop? Dat ik iemand kan vinden met wie ik zondag de hond uit kan laten.’ Het gaat heel vaak alleen maar over de simpele dingen. Ik kan alleen maar zeggen: heb een beetje lef, en meld je aan. Gewoon doen!”

Meer informatie

Lees hier over met je organisatie meedoen aan ABCDate. ABCDate is ontwikkeld door Stichting Leer Zelf Online, zie ook hier. Voor meer informatie mail je Jacques de Wit van Stichting Leer Zelf Online via info@abcdate.nl of 034 8743272. Lees hier meer over zorgorganisatie Ipse de Bruggen.

Jouw gedachten en tips?

Wat vind jij van deze nieuwe manier voor mensen met een verstandelijke beperking om nieuwe mensen te ontmoeten? We verheugen ons over reacties!