“Contact wordt makkelijk gelegd als er kinderen komen”

Verpleeghuis Stellinghaven van ZuidOostZorg en de tegenoverliggende basisschool de Toekan in het Friese Oosterwolde organiseren wekelijks een gezamenlijke activiteit. Daardoor vindt structureel ontmoeting plaats tussen de verpleeghuisbewoners en scholieren. Willem de Vreeze is welzijnscoach in Stellinghaven en deelt zijn ervaring.

Gluren bij de buren

Het project heet ‘Gluren bij de buren’ en loopt inmiddels zes jaar. Door de activiteiten wordt het sociaal isolement van ouderen doorbroken en voor de kinderen worden de grenzen van het klaslokaal overstegen.

Buiten naar binnen halen

Stellinghaven bestaat uit negen woningen, met elk acht bewoners. Vier woningen bieden plaats aan senioren met lichamelijke problemen en vijf woningen aan senioren met geestelijke problemen zoals dementie. Er zijn bewoners die weinig buiten komen en weinig sociaal contact hebben. Reden voor Stellinghaven om te kijken of ‘buiten’ dan naar ‘binnen’ kon worden gehaald om bewoners meer in contact te laten komen met de maatschappij. Dat resulteerde in het Gluren bij de buren-project.

Contacten worden makkelijker gelegd

Willem ziet hoe het bezoek van de scholieren de bewoners goed doet. Kinderen geven de ouderen iets heel waardevols: aandacht. En het contact met de kinderen activeert bewoners. Dementerende ouderen laat het hun gedachten teruggaan naar de kindertijd. Contact wordt makkelijker gelegd als er kinderen komen, zegt Willem. Er zijn bewoners die weinig kunnen of zeggen, maar zij leven op bij het bezoek. Een bewoner is gaan praten tijdens de bezoekjes. Kinderen brengen vreugde in het huis.

De activiteiten

De activiteiten kunnen plaatsvinden in de huiskamer van het verpleeghuis, maar ook in de kas of op school. Er worden pannenkoeken gebakken, spelletjes gedaan, geknutseld en samen in de moestuin gewerkt. Bewoners gaan ook naar de basisschool. Zoals bij het evenement ‘Van toen naar nu’, waar de bewoners konden kijken hoe de lessen heden verlopen en de bewoners aan de scholieren vertelden over vroeger. Een bewoonster is voorleesdame op de school. Een perfecte samenwerking, aldus Willem, want zowel de ouderen als kinderen hebben er baat bij.

Appeltje van Oranje

Het project gluren bij de Buren heeft in 2013 meegedaan aan het Appeltje van Oranje (Oranje Fonds) en daarmee het gouden appeltje gewonnen. Met als beloning een mooi geld bedrag ‒ hier wordt nu een beleeftuin van gerealiseerd ‒ en een bezoekje van koning Willem-Alexander. Bekijk hier het filmpje dat gemaakt werd ten behoeve van het Appeltje.

Tip

Kijk naar wat er in de omgeving van je verpleeg- of verzorgingshuis is om de maatschappij naar binnen te halen. Zoals in het voorbeeld met de basisschool: het is simpel, kost weinig en verrijkt het activiteitenprogramma.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je een mailtje sturen aan Willem de Vreeze van Zuidoostzorg, via w.devreeze@zuidoostzorg.nl.

Jouw ervaringen

Heb jij ervaring met samenwerking tussen het verpleeg- of verzorgingshuis en instellingen in de buurt om sociaal isolement te doorbreken of eenzaamheid tegen te gaan? Wat doet dat bij jouw bewoners? We horen het graag; laat je reactie hieronder achter!