Eenzame cliënt blijkt toch een netwerk te hebben

Demensenommijheen.nl is voor cliënten een handige tool om inzicht te krijgen in hun netwerk. Angela Dui, maatschappelijk werker bij Zorg voor elkaar Breda, doorliep samen met een cliënt de doe-het-zelf website. “Met zo’n hulp sta je net wat zorgvuldiger bij iemands netwerk stil.”

Sociaal netwerk

Het sociale netwerk van kwetsbare mensen is onder meer belangrijk voor praktische steun en voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Wie in het netwerk kan iets betekenen om eenzaamheid te verminderen? Is het netwerk robuust genoeg om eenzaamheid te voorkomen?

Nieuw

Normaal gesproken is Angela niet zo van de middelen, erkent ze, eerder ‘gewoon’ van het vragen stellen. Maar nadat een collega haar op de website wees, dacht ze: ik probeer het een keer. Het juiste moment deed zich voor toen ze bij een “vrij kwetsbare” cliënt was, van wie ze wist dat zij wel voor nieuwe dingen openstaat. Haar situatie was duidelijk wat financiën en gezondheid aangaat, wat haar netwerk betreft minder.

Steffie

Op Demensenommijheen.nl leidt Steffie de bezoeker door de netwerktool heen. Steffie is een initiatief van Stichting Leer Zelf Online. Deze stichting zet zich in om kwetsbare mensen zelfredzamer te maken in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt. Steffie helpt vrienden en contacten in kaart te brengen, zodat de cliënt kan zien hoe belangrijk zij voor hem zijn. Ook geeft ze tips over hoe je vriendschappen behoudt en nieuwe mensen kan leren kennen.

Wederkerigheid

“Met de hulp van deze website sta je net wat zorgvuldiger bij iemands netwerk stil”, zegt Angela. Resultaat voor de cliënt is bewustwording over haar netwerk. Angela: “Bij mijn cliënt bleek haar netwerk een sterke kant. Ze had drie mensen om haar heen die dicht bij staan en waar ze steun aan vindt, maar waar zij ook wat voor betekent. Een vriendin was door haar gestimuleerd op een baan te solliciteren. Die wederkerigheid komt goed in beeld en wederkerigheid ervaren, is waardevol. Maar ze moet zich er ook van bewust zijn: zo’n klein netwerk met drie mensen en verder hulpverleners is fragiel, een risicosituatie voor eenzaamheid.”

Minpunten?

Minpunten van demensenommijheen.nl? Angela en haar cliënt vonden de introductie-animatie kinderachtig; die hebben ze niet afgekeken en zijn meteen naar de vragen gegaan. In de animatie volg je Jaap die bedenkt wie hij voor zijn 70e verjaardag gaat uitnodigen. Daarmee wordt meteen zijn sociale omgeving zichtbaar. Verder vonden Angela en haar cliënt de website heel duidelijk. Cliënten kunnen demensenommijheen.nl desgewenst ook alleen gebruiken, zegt Angela, afhankelijk van wat hun beperking is.

Tijd

Angela en haar cliënt waren in een halfuurtje door de netwerktool heen. Deze mevrouw wist snel te antwoorden, zegt Angela. Het kan meer tijd kosten wanneer cliënten meer moeten nadenken bij de vragen over hun netwerk.

Gratis

Demensenommijheen.nl is ontwikkeld door de Brabantse ledenvereniging Thebe Extra i.s.m. Stichting Zelf Leren Online en is door iedereen gratis te gebruiken. “Ik ga hem vaker gebruiken”, zegt Angela. “Vanochtend had ik een meneer die zegt dat hij niemand heeft. Voelt zich alleen. Dan ga je doorvragen en blijkt er een klein netwerkje. Dat heeft hij ook nodig. Juist voor deze mensen is het belangrijk een goed beeld van hun netwerk te krijgen.”

Meer informatie

Kijk op Demensenommijheen.nl/over-deze-site voor de achtergrond en makers, of loop gewoon eens door de website heen.

Wat zijn jouw ervaringen met Demensenommijheen?

We horen graag jouw ervaringen. Laat je een reactie achter hieronder? Of gebruik je een andere tool om iemands netwerk in kaart te brengen? Laat het ons weten.