Durf-jij-met-mij haalt psychiatrische cliënt uit isolement

De contact- en ontmoetingssite durfjijmetmij.nl maakt mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid minder eenzaam. Peggy van Droogenbroeck, behandelmedewerker van Haagse ggz-instelling Parnassia en bedenker en beheerder van de site, krijgt al kippenvel als ze ziet hoe gebruikers van de site elkaar in de algemene chatbox omarmen en uit het isolement helpen.

Meer kleur aan hun leven

Doel van ‘durf jij met mij’ is mensen met een psychiatrische aandoening in staat stellen zonder tussenkomst van hulpverleners vrienden te zoeken, een relatie of gewoon een date en zo hun leven meer ‘kleur’ te geven. “Uit tevredenheidsonderzoek kwam naar voren dat onze cliënten meer behoefte hadden aan echt contact met gelijkgestemden”, licht Peggy toe. “Lastig voor ons als organisatie is dat je met je behandeling dat contact niet biedt. Zo kwam ik op het idee voor ‘durf jij met mij’ en is het balletje gaan rollen.”

Ruim vierduizend leden

Durfjijmetmij.nl is sinds Valentijnsdag 2012 in de lucht. Parnassia, onderdeel van de ParnassiaGroep, heeft verder geen bemoeienis met activiteiten van leden (gebruikers) op de site. Ondertussen hebben 23 ggz’s zich bij de site aansloten en hebben al ruim vier duizend leden van deze instellingen een profiel aangemaakt. Gelet op een veilige omgeving zijn die profielen alleen zichtbaar en bereikbaar voor andere leden. Voor leden (vanaf 18 jaar) is het gebruik van de site gratis; aangesloten organisaties betalen jaarlijks contributie voor het up-to-date houden van de site.

Site zet cliënt in zijn kracht

“We leven in een tijdperk van herstel”, legt Peggy uit waarom leden op de site actief zijn zonder bemoeienis van hulpverleners. “Herstel wil zeggen dat je als zorgorganisatie de cliënt in zijn kracht zet en zorgt dat die zo normaal mogelijk kan meedoen in het leven van alledag.” Op de site kunnen leden zowel privé chatten als in een algemene chatbox met meerdere gebruikers tegelijk praten. Ze kunnen elkaar berichtjes sturen en met elkaar afspreken om samen iets te ondernemen. Op de site staat ook een uitkalender met activiteiten die organisaties voor leden organiseren.

Het voelt als een warme omarming

Vaak zijn gebruikers al ingeschreven geweest op ‘gewone’ datingsites, maar raakten ze daar nog eenzamer dan ze zich al voelden. “Op gewone datingsites moet je als gebruiker in alle opzichten flitsend zijn. Meld je op zo’n site dat je niet lekker in je vel zit omdat je een depressieve stoornis hebt en een smalle beurs omdat je in de bijstand of ziektewet zit, dan is het meteen over en uit.” Heel anders is dat op durfjijmetmij.nl: “Mensen kunnen zichzelf zijn. Je komt er lotgenoten tegen die herkennen wat je zegt. Dat voelt als een warme omarming en haalt mensen uit hun isolement. Zelfs als je te angstig bent om in het echt met iemand af te spreken, kun je via de chat toch anderen ontmoeten.”

Kost niks, gewoon effe kijken

De ggz-instellingen die meedoen met ‘durf jij met mij’, worden geacht er zelf reclame voor te maken richting cliënten, met eigen publicaties, de eigen website en door behandelaars erover te laten vertellen. Peggy wijst als behandelmedewerker van Parnassia zelf cliënten ook op het bestaan van de site. Hulp bij de inschrijving is doorgaans niet nodig. Het gros van de leden van de site is tussen de veertig en zeventig en ook de ouderen in die groep zijn volgens Peggy computer-wise genoeg om dat zelf te kunnen. Afhankelijk van hun situatie neemt ze cliënten die denken dat de site niets voor hen is, omdat ze niets met computers hebben of beschroomd zijn lid te worden, wel bij de hand. “Als behandelaar lever je maatwerk. Maar denk ik dat zo iemand toch te motiveren valt, dan laat ik de site gewoon zien. Ik vraag ze er nog eens over na te denken, zich toch in te schrijven, ‘kost niks, gewoon effe kijken’. Zo probeer je mensen dan over de streep te trekken.”

Als organisatie doe je iets terug voor je cliënten

Peggy zou graag zien dat nog meer ggz-instellingen zich aansluiten. “Dat zorgt voor meer inschrijvingen en meer leden betekent meer kans op een match voor vrienden of een date. Bovendien doe je als organisatie op die manier iets terug voor je cliënten. Want zij zorgen ervoor dat je als organisatie recht van bestaan hebt. Zo simpel is het. Dus investeer wat geld en biedt je cliënten die service gewoon.”

Meer informatie

Kijk op durfjijmetmij.nl. Met vragen over de website kun je Peggy van Droogenbroeck benaderen op durfjijmetmij@parnassia.nl of 06-220 90 421 (maandag tot donderdag van 13.00 uur tot 15.00). Meer over eenzaamheid en sociaal isolement lees je op eenzaam.nl.