GLANS-cursus tegen eenzaamheid bij ouderen

Ouderen kunnen zelf hun leven kleur geven en eenzaamheid voorkomen of verminderen. Dat kan met de GLANS-cursus. In kleine stapjes, met praktische oplossingen en haalbare doelen. Zorgorganisatie Palet in Leeuwarden deed ervaring op met deze cursus. Zou dit ook iets voor jou of jouw organisatie zijn?

Nieuwe mogelijkheden zien

GLANS: Gezondheid, Leuke dingen doen, Affectie, Netwerk, Sterke kanten. Aan de hand van deze vijf ingrediënten voor een prettig leven leren ouderen een draai geven aan hun situatie. Ze gaan positiever kijken, nieuwe mogelijkheden zien en durven kleine verlangens om te zetten in actie. De cursus ‘Geef uw leven een beetje meer glans’ zet ouderen zelf aan het roer. Daarin onderscheidt het zich van andere methoden om eenzaamheid aan te pakken. Een cursus bestaat uit zes bijeenkomsten en twee terugkomdagen. De cursus is ontwikkeld door UMCG en RUG.

De winst is bewustwording

De GLANS-aanpak is geschikt voor zowel thuiswonende ouderen als bewoners van zorginstellingen. Palet organiseert de cursus voor ouderen in de wijk. Trudy Potma, coördinator Service-organisatie, noemt bewustwording het grootste winstpunt. ‘Een deelnemer vertelde me: “Ik heb wel een netwerk, maar ik doe er niets mee.” Trudy begeleidde de cursus als GLANS-docent. Daarvoor volgde ze een training van vier dagen. Ze leerde via rollenspelen een groepsproces begeleiden, vraaggesprekken voeren, en maakte kennis met doel en opzet van een stappenplan.

Doe-cursus

Steeds meer zorg- en welzijnsorganisaties nemen de GLANS-cursus op in hun eigen aanbod. En bieden hun medewerkers een opleiding aan tot GLANS-docent. Welke vaardigheden moet een GLANS-docent in huis hebben? Trudy: ‘Je moet goed kunnen luisteren om de werkelijke boodschap te achterhalen. En je moet mensen kunnen motiveren om praktische stappen te zetten. Ook strak kunnen sturen is belangrijk. Want GLANS is een doe-cursus en geen therapeutische sessie.’

Meer informatie

Wil je meer weten? Trudy vertelt je graag over haar ervaringen. Ze is bereikbaar per telefoon 058-2343943 of via email: t.potma@paletgroep.nl. Trudy kan je ook tips geven hoe je een GLANS-cursus in jouw organisatie of wijk onder de aandacht brengt. Bekijk ook de website van Grip&GLANS

Jouw ervaringen

Wat zijn jouw ervaringen met deze of andere cursussen tegen eenzaamheid? We lezen ze graag!