Inspiratie: flatcoach werkt aan verbindingen onder ouderen in flat

Twee jaar geleden besloten de corporaties Rijswijk Wonen en Vidomes, welzijnsorganisatie Welzijn Rijswijk en zorgorganisaties Florence en WoonZorgcentra Haaglanden met de gemeente Rijswijk een flatcoach aan te stellen in twee Rijswijkse flats. De eerste in Nederland. Een antwoord op de vraag: hoe kunnen we ouderen zo lang mogelijk thuis laten wonen?

Op samentegeneenzaamheid.nl verscheen vorige week een reportage door journaliste Jessica Maas. We geven hier ter inspiratie een korte weergave!

Jan Bernard Oostwoud, flatcoach

Snijvlak wonen, welzijn, zorg

De flatcoach is een schaap met vijf poten, zegt Jan Bernard, die zelf als ouderenadviseur en activiteitenbegeleider veel ervaring meeneemt. “Ik opereer op het snijvlak van wonen, welzijn en zorg. Ik denk samen met bewoners na wat er nodig is om hier prettig te wonen. Dan hebben we het over veiligheid, over een betaalbaar activiteitenaanbod én over inclusiviteit.”

Zo signaleert hij als het niet goed gaat met bewoners, of als eenzaamheid dreigt.  Ook heeft hij contacten met andere relevante professionals in de buurt zoals de wijkagent, wijkverpleegkundige en leden van het sociaal wijkteam.

Op allerlei manieren werkt Oostwoud aan de verbindingen binnen de flat en aan de bestrijding van eenzaamheid. “Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens, ik wil de ouderen in onze flat laten zien dat het fijn is om samen wat te ondernemen. Zeker wanneer je dezelfde interesses deelt.”

Flatcoach faciliteert activiteiten

Hij pakt er een dikke map bij. Een overzicht van de activiteiten die de afgelopen twee jaar in de Bernhardflat zijn opgezet. Een koffie-ochtend, handwerkmiddag, tai-chi- en astrologielessen, de maandelijkse maaltijd. Hij bladert verder. Met een maandelijkse nieuwsbrief worden alle bewoners op de hoogte gehouden. Uitgangspunt is dat Jan Bernard faciliteert maar dat de bewoners zelf de activiteiten organiseren.

Daarnaast heeft hij – met hulp van een bewoonster en stagiaire – de talenten van de bewoners boven water gehaald. Hiervoor heeft hij van driekwart van de bewoners de talentenkaart ingevuld. “Met allerlei vragen als ‘waar bent u goed in, wat zou u zelf willen doen? Wilt u boodschappen doen voor iemand die ziek is? Waar zou u hulp kunnen gebruiken?” Het werden vaak lange en soms ook emotionele gesprekken. “Een goede manier om de bewoners te leren kennen.”

Zinloosheid tegengaan

Zinloosheid, dat is waar mensen die kampen met eenzaamheid last van hebben, stelt de flatcoach. “Ik hoorde pas nog een bewoonster zeggen: er wacht toch niemand op mij. Achter zo’n zin gaat zoveel leed schuil. Verschrikkelijk. Ik denk ook – alle goedbedoelde initiatieven rondom eenzaamheid ten spijt – dat de oplossing om eenzaamheid te voorkomen veel eerder in iemands leven zit. Wat voor rol heb ik en wil ik in mijn leven? Hoe bereid ik me voor op het ouder worden? Wat als mijn partner eerder komt te overlijden? We moeten leren oud te worden.”

“We zijn allemaal – na het verdwijnen van de verzorgingstehuizen – op zoek naar een tussenvorm”

“In 2016 hebben we in Rijswijk afgesproken meer in te zetten op preventie”, zegt Gea de Jong, programmamanager Innovatie Sociaal Domein, gemeente Rijswijk. “In onze gemeente wonen veel ouderen, hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze zo lang mogelijk thuis kunnen wonen? Zo is al brainstormend het idee voor flatcoach ontstaan. Een soort opbouwwerk voor ouderen. Vooral met het doel om de burgerkracht te stimuleren. We zijn nog bezig met de evaluatie, maar we zien wel de meerwaarde van een professional. De belangstelling van andere gemeenten voor de flatcoach groot. We zijn allemaal – na het verdwijnen van de verzorgingstehuizen – op zoek naar een tussenvorm. Dat is nodig. Het is toch soms wel verdrietig wanneer ouderen ons vertellen dat niemand in de wijk elkaar nog kent. Dan is het fijn wanneer mensen zich gezien en gesteund voelen.”

Klik hier voor het hele artikel op Samentegeneenzaamheid.nl

Wat denk jij?

Wat vind je van Jan Bernards verhaal? We zijn benieuwd naar je reactie!

Foto’s: Jan Bernard Oostwoud; Bernhardflat via google