Nieuwe bewoners verpleeghuis krijgen introductiecursus

Verhuizen naar een verpleeghuis is vaak ingrijpend voor ouderen. Er komt zoveel op ze af dat ze de neiging hebben zich terug te trekken. Verpleeghuis Frankeland in Schiedam voorkomt eenzaamheid met een introductiecursus “van Huis tot Thuis”. Weinig werk, groot effect. Je kunt er vandaag al mee beginnen.

Kennismaken en oplossen

Nieuwe bewoners van Frankeland ontvangen drie á vier weken na hun verhuizing een uitnodiging voor vier bijeenkomsten. Medewerkers polsen in een persoonlijk gesprek of zij daarvoor open staan. Verplicht is het niet. Soms kennen mensen het verpleeghuis al, of hebben ze er al contacten. Bewoners die wel meedoen, maken in de cursus kennis met elkaar, krijgen informatie over welzijnsvoorzieningen en activiteiten en krijgen een rondleiding aangeboden. Ze kunnen hun eerste ervaringen kwijt. Zaken die nog niet helemaal goed lopen, worden direct opgelost.

Over de drempel helpen

Het effect van de cursus is groot. Na afloop zoeken bewoners elkaar spontaan op. Ze melden zich aan voor een activiteit of sluiten vriendschap. Soms helpen ze elkaar over een drempel en gaan samen naar een gemeenschappelijke maaltijd of koffie-uurtje. Soms zien mensen van de cursus af. Vanwege geheugenproblemen, slechthorendheid of een spraakgebrek. Ze blijven welkom, maar een persoonlijk gesprek werkt vaak beter.

Wat heeft een bewoner nodig?

Wil je de cursus van Huis naar Thuis bij jou in het verpleeghuis introduceren? Het enige dat je nodig hebt zijn een ruimte, koffie, thee en een gespreksleider die goed kan omgaan met emoties rondom afscheid en verhuizing. Maak de groepen niet groter dan acht personen. En leg informatie klaar zodat mensen op hun gemak later nog iets kunnen doorlezen. Tip: vraag je bewoners tijdens de bijeenkomsten wat ze zelf nodig hebben om zich sneller thuis te kunnen voelen.

Meer informatie

Wil je meer weten? Hier lees je een artikel uit de krant. En nog mooier: een voorbeeldprogramma vind je hier. Els Nauta, beleidsmedewerker Kwaliteit bij verpleeghuis Frankeland, deelt graag haar jarenlange ervaring met de cursus van Huis naar Thuis. Ze is bereikbaar op telefoon 010-4264925 of per mail: e.nauta-geerts@frankelandgroep.nl.

Hoe ga jij om met nieuwe bewoners?

Wat zijn jouw ervaringen met het welkom-heten van nieuwe bewoners? Hoe zorg jij dat zij aansluiting vinden bij andere bewoners en de nieuwe woonomgeving? We horen het graag!