Kookactiviteiten voor de buurt

Cliënten met een psychiatrische aandoening of lichamelijke beperking koken voor buurtbewoners en vrijwilligers. Dit vermindert eenzaamheid bij alle groepen. In Zandvoort gebeurt het bij Kom je OOK eten? Het maakt zóveel mensen enthousiast – zou dit ook iets voor jou zijn?

Professionele begeleiding

Onder begeleiding van een professional koken cliënten van zorgorganisaties Nieuw Unicum en RIBW een gezonde, betaalbare maaltijd en eten deze samen met vrijwilligers en (oudere) buurtbewoners op. Dat is de kern van Kom je OOK eten? Sinds kort kunnen buurtbewoners op een tweede avond terecht. Maar zelfs daarvoor bestaat nu een wachtlijst.

komjeeten?4

Winst voor iedereen

Kom je OOK eten? is een samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals. Het project koppelt actieve dagbesteding aan het verlangen van meerdere groepen wijkbewoners naar contact. Met elkaar delen en doen wat je kunt staan voorop en dat is winst voor iedereen. Mensen met een beperking leren elkaar beter kennen, gaan ook buiten de gezamenlijke maaltijden met elkaar om en voelen zich meer betrokken bij hun wijk. Oudere bewoners zijn blij met de nieuwe contacten. En enthousiaste vrijwilligers ontpoppen zich tot de beste ambassadeurs van het project.

komjeeten2

Plan voor grote kansen

Het klinkt als een uitnodiging voor samen tafelen in meerdere steden. Heeft jouw zorgorganisatie cliënten voor wie dit een mooie vorm van dagbesteding kan zijn? En is er behoefte bij bewoners in de buurt? Zoja, leg dan de verbinding tussen mogelijke deelnemers en zoek een accommodatie. Kijk welke aanpassingen en materialen nodig zijn en vraag zo nodig subsidie en fondsen aan. Dat kost tijd, maar een goed onderbouwd plan vergroot je kansen. Zorg voor een enthousiaste coördinator en maak mensen verantwoordelijk voor actieve promotie in de buurt. Succes van een kookproject valt of staat met goede begeleiding in de keuken. Zoek iemand die kan koken én ervaring heeft in het omgaan met mensen met een beperking.

Meer informatie

Wil je meer informatie over Kom je OOK eten? Kijk op www.ookzandvoort.nl, bel met Nathalie Lindeboom, coördinator OOK Zandvoort, 023-5740330 of mail haar via nl@ookzandvoort.nl.  Een plan van aanpak kun je hier downloaden. Tot slot vind je hieronder een sfeerimpressie, gemaakt door een vrijwilliger:

 

Jouw ervaringen

Heb jij ook ervaringen met kookactiviteiten vanuit zorgorganisaties voor de wijk? Welke tips en adviezen wil jij delen om op zo’n manier eenzaamheid bij cliënten in de zorg te verminderen?