Meer tijd en aandacht voor koffiemoment met ‘carista’s’

Een goede manier om bewoners naar de gezamenlijke buurtkamers te krijgen waar ze elkaar ontmoeten, bleek voor De Zorggroep Hof te Berkel de inzet van ‘carista’s’, vrijwilligers die een mooi aangekleed koffiemoment organiseren met tijd en aandacht. Zou dit ook iets voor jou of jouw organisatie zijn?

Naar het koffiemoment

Het is voor veel instellingen herkenbaar: bewoners die veel op hun kamers zitten en daarmee ondanks de goede zorg van het personeel risico lopen te vereenzamen. Door het carista-concept komt er meer tijd en aandacht voor het koffie- en theemoment in de instelling, waarvoor bovendien de bewoners in hun kamer opgehaald kunnen worden door de extra handen die de carista’s bieden. Dat is de ervaring die Heleen Veelen van het horecateam van De Zorggroep in Horst aan de Maas opdeed met het concept.

Box met activerende middelen

Het carista-concept is ontwikkeld door Jacobs Douwe Egberts voor de kleinschalige ouderenzorg in samenwerking met zes zorgorganisaties waar pilots werden gehouden, waaronder De Zorggroep Hof te Berkel, een instelling met appartementen voor ouderen met een fysieke beperking. Een box middelen helpt de organisatie om bestaande vrijwilligers te activeren of nieuwe vrijwilligers te vinden voor het koffiemoment en biedt de vrijwilligers allerlei handvatten om een mooi moment te creëren, zoals een spelletje en muziek van vroeger. De aankleding maakt het koffiemoment extra aantrekkelijk voor bewoners.

Verbinding

Bij De Zorggroep gingen eigen vrijwilligers aan de slag als carista’s. Door de training kunnen ze de groep goed begeleiden en is er samenspel met de verzorgenden, vertelt Heleen. “Het is niet alleen koffie drinken, er worden allerlei thema’s besproken: het nieuws, wat we die dag eten, het werken op het land vroeger. De vrijwilligers brengen het gesprek op gang. Ik vind het trouwens ook bijzonder om te merken wat muziek kan doen met de mensen. Een cd’tje met muziek van vroeger opzetten zorgt voor verbinding en werkt rustgevend. Bewoners komen terug en leren elkaar kennen. Anders leven ze toch erg achter de eigen deur. Met de tijd is de groep die per koffiemoment komt gegroeid. Een vrijwilliger kan meer de tijd nemen dan de verzorgenden. Net dat beetje aandacht voelt vaak warm aan. Dat maakt mensen gelukkiger.”

Meerwaarde in extra aandacht

Een koffiemoment hebben de meeste instellingen wel. De Zorggroep Hof te Berkel ook. Het carista-koffiemoment is bij De Zorggroep een aanvulling op het bestaande activiteitenprogramma met onder andere een kookclub, kaartclub en mannenavond. De echte meerwaarde zit hem in de extra aandacht die de vrijwilligers geven en het ophalen op het appartement. Bovendien geeft het carista-concept de betrokken vrijwilligers een aantrekkelijk kader om de activiteit vorm te geven.

Tips

Het concept heeft tijd nodig, zegt Heleen. Geef de vrijwilligers de tijd om zich eigen te maken met het carista-concept en om een vertrouwensband op te bouwen met de bewoners.

Meer informatie

Informatie over carista vind je op de website van Jacobs Douwe Egberts, kijk hier. Het pakket biedt Jacobs Douwe Egberts aan aan klanten en nieuwe klanten van het koffiemerk.

Jouw ervaringen

Wat zijn jouw ervaringen met dit aanbod? Of doe je iets soortgelijks? We lezen het graag!