Moestuin in de zorg helpt tegen eenzaamheid

Samen in de buitenlucht, actief met de handen en bezig zijn met de natuur. Dat werkt tegen eenzaamheid bij cliënten en bewoners, zo is de ervaring van Kika Verlee, activiteitentherapeut bij zorgorganisatie Amsta in Amsterdam. Lees hier haar ervaringen. Zou dit ook bij jouw zorgorganisatie kunnen?

Potten, bakken, groente en fruit

Twee keer per week gaat Kika een dagdeel met een groep jong dementerenden naar het dakterras van kleinschalige woonvoorziening De Beusemaecker. Daar is een moestuin ingericht. Er staan zes grote bakken op hoge poten waar ook mensen in een rolstoel bij kunnen. En veel kleine en grote potten en bakken; sinds vorig jaar zelfs een kas. Hier zaaien, kweken en oogsten de bewoners onder andere tomaten, brocolli, aardbeien, bietjes, aardappelen en pompoen.

Werken met de handen

Niet iedereen heeft interesse in de moestuin, maar per keer werken er zo’n vijf tot acht mensen. Blaadjes weghalen, aarde losmaken, water geven, bijmesten, verpotten. Al deze activiteiten zorgen ervoor dat mensen even ‘weg’ zijn uit de woongroep en bezig zijn met andere mensen en met dingen die groeien. Kika is ervan overtuigd dat mensen zich op dat moment echt minder eenzaam voelen.

Minder eenzaam

Zo is er een mijnheer die last heeft van wanen: hij vraagt zich altijd af of hij weer thuis kan gaan wonen. Als hij daar aan denkt loopt hij veel te zuchten. Maar op het moment dat hij meegaat naar de moestuin fleurt hij helemaal op: hij is ontspannen, maakt grapjes en lacht. Hij is dan met heel andere dingen bezig en voelt zich volgens Kika minder eenzaam in zijn gedachten.

Low budget

Het is heel eenvoudig om een moestuin te beginnen. De plek kan een binnentuin zijn of een geveltuin die je maakt door een paar stoeptegels weg te helen waar je ‘verticaal tuiniert’. Daarnaast heb je alleen bakken en potten nodig, aarde en zaai- en kweekgoed. Kika deed hiervoor een oproep en kreeg op die manier heel veel spullen. En er zijn genoeg eenvoudige boeken te vinden over kweken op balkon en in potten en pakken. In elk geval hoeft een moestuin niet veel te kosten.

Vraag het Kika

Wil je meer weten over het moestuinproject? Kijk dan eens naar deze impressie van de VPRO van een moestuinproject van Amsta op locatie De Wittenberg. Je kunt ook bellen of mailen met Kika, k.verlee@amsta.nl en 020-5871006 (bereikbaar op woensdag t/m vrijdag).

Wat zijn jouw ervaringen?

Werk jij ook in de buitenlucht met cliënten? Hoe betrek jij de natuur om bewoners en cliënten minder eenzaam te laten zijn? Deel je ervaringen, zodat we daar van kunnen leren.