Moeten ouderenzorginstellingen meer doen om jonge vrijwilligers te werven?

Deze vraag werpt de 16-jarige Joanne van Gool op. Dat doet ze met deze mini-documentaire:

Zelf is Joanne werkzaam is als jonge vrijwilliger voor mensen met dementie bij Cordaan in Amsterdam, waar deze video als mooi voorbeeld vandaan komt.

Ouderen met dementie geven in de video aan dat ze het leuk vinden als jonge mensen vrijwilliger zijn. “Dan blijf je geestelijk een beetje bij. Je wordt bij de tijd gehouden.” “Het feit dat je er bent” betekent veel voor de ouderen. “Jonge vrijwilligers brengen jeugd en stralen.”

En misschien helpen de jonge vrijwilligers ook wel om gevoelens van eenzaamheid terug te dringen, want eenzaamheid komt veelvuldig voor onder ouderen met dementie.

Moeten instellingen actiever jongeren werven?

Jongeren zouden aan de ene kant actiever na kunnen denken over wat zij kunnen doen in de ouderenzorg, zegt Joanne in het filmpje. Maar, aan de andere kant, zorginstellingen kunnen zich meer richten op het werven en begeleiden van jonge vrijwilligers om hen zo bij de ouderenzorg te betrekken.

Wat vind jij?

Is het werven van jonge vrijwilligers belangrijk voor de ouderenzorg? En helpt het ook tegen eenzaamheid? Doen ouderenzorginstellingen er misschien al genoeg aan? Deel je mening hier: