Salon om vereenzaming roze oudere te voorkomen

Om homoseksuele ouderen een plek te bieden waar ze zichzelf kunnen zijn en om te voorkomen dat ze vereenzamen, is er in het Delftse woonzorgcentrum Delfshove iedere laatste vrijdag van de maand een Roze Ouderen Salon. Het is een vorm van een luisterend oor bieden, zegt organisator Roel Kappetijn.

Heel gevoelig onderwerp

“Homoseksualiteit is voor 75+ een heel gevoelig onderwerp”, weet Roel – zelf homo – als ervaringsdeskundige. “Ze komen uit een tijd waarin homo zijn nog taboe was. Met het risico dat als het wel bekend werd, je door je omgeving in de ban werd gedaan. Die schaamte en angst voor afwijzing van toen zit er bij die ouderen nog steeds in. Met als gevolg dat roze ouderen liever eenzaam op hun kamer blijven zitten, bang zich te midden van de rest te verspreken en te worden ontmaskerd. Hoewel het voor bewoners het allerbelangrijkste is dat ze zich thuisvoelen, ook als dat lastig is omdat ze zich ‘anders’ voelen.”

Roel is kamerheer bij Delfshove, onderdeel van ouderenzorgorganisatie Pieter van Foreest, en zet zich al een jaar of twintig in voor ‘roze ouderen’, officieel de LHBT-gemeenschap (Lesbisch, Homo-, Bi-, en Transgender).

Gelijkgestemden

Nederland telt zeker vier- tot vijfhonderdduizend roze ouderen van 50-plus, rekent Roel voor, terwijl dat maar van ongeveer tien procent formeel bekend is. In de salon durven LHBT-ouderen onder gelijkgestemden wel zichzelf te zijn. Onder het schilderen, kleien en schrijven van gedichten raken ze in gesprek, ook deelnemers die bij de eerste keer heel timide zijn. Met de groep worden ook uitstapjes ondernomen.

Open voor ouderen uit de buurt

Dat Delfshove een Roze Ouderen Salon heeft, betekent niet dat er veel ouderen wonen die aangeven ‘roze’ zijn. Eén momenteel. Ook LHBT-ouderen uit de buurt zijn welkom. Het woonzorgcentrum is een neutrale en daarmee ook veilige plek om te bezoeken voor ouderen die nog thuis wonen en niet als roze door de buitenwereld willen worden herkend. Deelnemers aan de salon in Delfshove zijn voornamelijk ouderen uit de buurt.

Erkenning van ‘oud roze’

Belangrijk voor de erkenning van ‘oud roze’ is dat je als instelling laat zien dat roze ouderen welkom zijn. Dat kan met een Roze Loper-plaquette bij de ingang van de instelling. De Roze Loper wordt uitgereikt door Roze50+, een samenwerkingsverband van ANBO, COC, Movisie en Vilans, aan instellingen die aandacht besteden aan homoseksualiteit. Op dit moment ruim honderd. Ook gaat bij Delfshove op Coming-outdag op 11 oktober de regenboogvlag in top. Als Roel vermoedt dat een nieuwe bewoner roze is, dan probeert hij op een ongedwongen manier in gesprek te komen en te wijzen op de Roze Ouderen Salon.

Praktisch

Delfshove is 3,5 jaar geleden met de salon begonnen. Om een salon op te zetten is bovenal enthousiasme nodig, zegt Roel, om een goede sfeer te creëren en mensen ‘mee’ te krijgen. Het helpt als de instelling enkele uren voor coördinatie beschikbaar stelt. Tijdens de salon helpen vrijwilligers. Materialen voor activiteiten worden met een kleine subsidie van de gemeente bekostigd; koffie en thee is van het huis.

Tip

Roze 50+ werkt met ambassadeurs – Roel is er een van – die voorlichting geven aan zorgpersoneel over hoe je roze ouderen herkent en met ze omgaat en wat je tegen pesten van deze ouderen kunt doen.

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie over de Roze Ouderen Salon, hier voor meer informatie over de Roze Loper en hier voor meer informatie over Roze50+. Of stel je vraag aan Roel Kappetijn, via rozeouderensalon@pietervanforeest.nl. Een uitgebreid interview met Roel over eenzaamheid onder roze ouderen vind je op de website eenzaam.nl.

Jouw ervaringen

Organiseer jij ook iets om eenzaamheid tegen te gaan onder LHBT-ouderen in een zorginstelling? Wordt er in jouw instelling specifiek gelet op de acceptatie van homoseksualiteit? We horen graag over jouw ervaringen!

PS

Onlangs bracht Movisie een factsheet uit over eenzaamheid onder LHBT’s. Lees meer over de factsheet