Woonbegeleiders en cliënten samen op cursus

Mensen met een licht-verstandelijke beperking hebben vaak weinig sociale contacten. Daardoor ligt eenzaamheid op de loer. In Uden is er iets op bedacht. Zorgorganisatie UniK biedt ambulante bewoners en hun begeleiders gelijktijdig een cursus aan. Zo bouwen ze samen aan een steviger sociaal netwerk. Misschien kun jij dit ook binnen jouw organisatie introduceren?

Sterkere vertrouwensrelatie

Woonbegeleiders en cliënten volgen gelijktijdig twee aparte trainingen.

  • VanIKnaarWIJland is een training waarin woonbegeleiders hun cliënten leren coachen bij het verkrijgen van sociale support.
  • Die ken ik? is een cursus voor mensen met een licht-verstandelijke beperking die meer willen leren over het aangaan van nieuwe contacten. En over het onderhouden van bestaande sociale contacten.

In de praktijk blijkt dat het gelijktijdig volgen van beide cursussen de vertrouwensrelatie tussen woonbegeleiders en cliënten versterkt. Daardoor kunnen ze samen betere resultaten bereiken in de kwaliteit van leven van de cliënten.

parallelcursus2

Minder eenzaam

Wat levert de parallelcursus op? Begeleiders leren het netwerk van hun cliënt kennen en ontdekken daarin aangrijpingspunten. Ze gaan zien waar cliënten mee bezig zijn, waar hun mogelijkheden liggen en ze leren doorvragen. Ook leren ze via kleine doelen aan resultaat te werken. Niet alleen zijn sommige cliënten door deze aanpak opener, ook voelen sommigen zich minder eenzaam.

Overal inzetbaar

De parallelcursus is ontworpen door NFactory Leertrajecten. De cursus is bruikbaar tegen eenzaamheid bij zelfstandig wonende cliënten en cliënten in zorginstellingen. In plaats van begeleiders zou je ook familieleden kunnen uitnodigen. Kom je in de wijk? Organiseer dan een cursus waarop mensen zich met een maatje kunnen inschrijven. In alle gevallen geldt: breng eerst de behoeften binnen jouw netwerk in kaart. Vraag waar je cliënten zelf naartoe willen en sluit daar bij aan.

Meer informatie

Gerdie Bijvelds van UniK, aanbieder van individuele begeleiding en dagbesteding, geeft je graag adviezen en tips als je zelf een parallelcursus wilt opzetten. Ze is bereikbaar per email: gerdie.bijvelds@unik.nl.