“Haal een pakketje, bezorg een praatje”

De buitenwereld naar binnen halen, het is vaker thema in artikelen op deze website. In het Amstelveense woonzorgcentrum De Luwte is deze week een nieuw initiatief als pilot gestart: het Sociaal Afhaalpunt. Het woonzorgcentrum wordt de plek in de buurt waar omwonenden een pakketje kunnen laten bezorgen en bij het afhalen gelijk even een praatje kunnen maken met een van de bewoners.

Dag net iets anders dan normaal

“Mensen van buitenaf maken contact met onze bewoners en dat zorgt ervoor dat hun dag net iets anders is dan normaal”, zegt medewerker Natasja Wakker in onderstaande video. Voordeel voor de buurtbewoner is dat hij niet thuis hoeft te blijven om op zijn pakketje te wachten.

Stap kleiner om binnen te komen

Het sociaal afhaalpunt is een initiatief van reclamebureau Etcetera in samenwerking met De Luwte. Dat zegt ook: eenzaamheid in de kern aanpakken is heel lastig, maar doel is wat meer aanspraak te creëren voor bewoners die zich eenzaam voelen en het leuk vinden meer in contact te komen met mensen van buiten het zorgcentrum. Gedachte is dat er voldoende mensen zijn die met alle plezier dat praatje met hen zouden willen maken. Maar de stap om ook daadwerkelijk naar een verzorgingshuis voor ouderen te gaan, toch groot blijkt. Door mensen een extra reden te geven om bij ouderen langs te gaan, kan die stap kleiner worden gemaakt. Motto: “Haal een pakketje, bezorg een praatje”.

Praktisch

De pakketjes worden in ontvangst genomen door de receptie en blijven in het zicht van een medewerker van de zorginstelling. Het kopje koffie en praatje vindt plaats in de openbare ruimte van het zorgcentrum. Een groep ouderen van De Luwte heeft zelf PR gemaakt voor het Sociaal Afhaalpunt in hun instelling door buiten flyers uit te delen. Een sociaal afhaalpunt worden is gratis. Mocht je banners en flyers willen, dan kun je die tegen kostprijs bij Etcetera opvragen.

Ook Sociaal Afhaalpunt worden?

Etcetera ziet graag meer instellingen een sociaal afhaalpunt worden. Geïnteresseerde zorgcentra kunnen zich aanmelden via de website www.sociaalafhaalpunt.nl. Ook voor PR-materialen.

Wat vind jij?

Vind je dit een interessant idee? Zie je mogelijkheden binnen je eigen zorgcentrum voor een sociaal afhaalpunt? Deel je mening hier: