Themagesprekken voorkomen eenzaamheid

Een groep oudere bewoners met lichamelijke klachten komt wekelijks bij elkaar om samen over actuele onderwerpen te spreken. Toos Bosters is coach dagbesteding bij stichting TanteLouise-Vivensis en organiseert deze bijeenkomsten. Lees hier haar ervaringen en hoe deelnemers merken dat deze themagesprekken ervoor zorgen dat ze ‘er weer toe doen’ en eenzaamheid voorkomen. Zou het iets voor jouw organisatie zijn?

Van Oranjegekte tot Mariadevotie

“Blijf bij de Tijd” is de naam van een ontmoetingsgroep voor oudere bewoners van Residentie Moermont in Bergen op Zoom. Onder leiding van Toos Bolsters komt een vaste groep van maximaal acht bewoners één keer per week een uur bijeen. De bewoners komen uit verschillende woningen van dezelfde locatie. In het uur drinken de deelnemers koffie en bespreken ze telkens een ander thema. Hiervoor maakt Toos elke week een informatieblad, met tekst, foto’s en andere afbeeldingen. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld ‘eten’, ‘Oranjegekte’, ‘vluchtelingen’, ‘wonen’ of ‘Mariadevotie’, afhankelijk van het seizoen en de ideeën van Toos. Toos laat iedereen aan het woord en zorgt voor vertrouwen en respect in de groep. Deelnemers staan stil bij het verleden, maar ook bij hoe zaken ‘nu’ zijn en hoe het in de toekomst zal worden. Daarin ligt de naam Blijf bij de Tijd verscholen.

Gezien en gehoord – er meer ‘zijn’

Bewoners vinden erkenning en herkenning bij elkaar door de themagesprekken: “dit vind ik ook” of “dit heb ik ook meegemaakt”. Daarnaast ondersteunt de bespreking de eigen identiteit: deelnemers kunnen vertellen welke ervaring ze zélf hebben en wat ze ergens van vinden, terwijl andere deelnemers naar hen luisteren. Deelnemers zijn op die manier niet uitsluitend ‘bewoner’, maar worden een persoon met ervaring, met een mening, met kleur. Kortom: ze ‘zijn’ er meer! De deelnemers zijn niet allemaal eenzaam, maar Blijf bij de Tijd helpt volgens Toos ook in het voorkomen van eenzaamheid. Zo kwamen twee deelnemers er onlangs achter dat de een vroeger organist was, terwijl de ander een keyboard in huis heeft en ontstaat een nieuwe band tussen de mensen.

Ook voor andere bewoners

Alle deelnemers hebben een map om de informatiebladen in te bundelen. Aan het eind van elke bijeenkomst schrijft Toos er per deelnemer een opvallende of kenmerkende uitspraak bij. Op die manier ontstaat een inhoudelijk ‘levensverhaal’, met inzichten, meningen en ervaringen, waar de deelnemers later met familie en zorgmedewerkers over verder kunnen spreken. Ook zorgt Toos ervoor dat de informatiebladen digitaal beschikbaar zijn voor collega’s in de organisatie. Zo heeft ze inmiddels al meer dan 110 bladen verspreid. De gedachte is dat verzorgenden en verpleegkundigen deze informatiebladen kunnen gebruiken om, waar nodig, gemakkelijk gespreksstof te hebben met andere bewoners in het huis. Om ook op die manier beter contact te hebben.

Tips en trucs

Toos heeft veel tips en trucs als jij ook met deze themagesprekken wilt beginnen. Zo vindt ze het belangrijk dat je als begeleider niet ‘boven’ de bewoners gaat staan, maar ook jezelf laat zien: wat vind jij, wat gebeurt er in jouw leven? Ook is het belangrijk om te beseffen dat je dit niet in je eentje kunt opzetten. Je hebt je collega’s in andere disciplines nodig om bewoners te interesseren voor de bijeenkomst en te zorgen dat ze er elke week zijn. Tot slot: ook goede voorbereiding, beschikbaarheid voor vragen, een gezellige ruimte en een vaste tijd zijn volgens Toos belangrijk.

Vraag het Toos

Ter inspiratie kun je hier twee themabladen downloaden: één over Ambachten en één over Zeevruchten en groenten. Ook kun je contact opnemen met Toos via 06-24878433 en toos.bosters@tantekouise-vivensis.nl.

Jouw ervaringen

Heb jij ervaring met gespreksgroepen die helpen om eenzaamheid bij bewoners en cliënten te voorkomen? Heb je nog andere ideeën en praktijkvoorbeelden hoe je hier in de zorg aan kunt werken? Laat hieronder je reactie achter!