Buddies vanuit de thuiszorg tegen eenzaamheid

Als aanvulling op thuiszorg kunnen buddies van grote betekenis zijn voor cliënten, ook om eenzaamheid tegen te gaan. Dewazorg in Almelo biedt deze mogelijkheid. Lees hier de ervaringen van Dave Hartsteen, zorgcoördinator Thuis en directeur van Dewazorg. Zouden buddies ook via jouw zorgorganisatie ingezet kunnen worden?

Maatje voor wensen van cliënten

Buddies zijn mensen die op vrijwillige basis als ‘maatje’ gekoppeld worden aan een cliënt die thuiszorg ontvangt van Dewazorg. Dave komt veel mensen tegen waarmee het in de thuissituatie niet zo goed gaat. Daarom is hij in september 2015 gestart met dit buddyproject. Zo’n maatje is er speciaal voor de wensen van de cliënt: om samen koffie te drinken, een praatje te maken, een boswandeling te maken of een spelletje te doen. Op dit moment zijn twintig cliënten gematchd aan tien buddies in Hengelo, Enschede en Almelo.

Belangrijke buddies

Zo is er een 86-jarige vrouw die door COPD sterk vereenzaamd is. Er is familie bij betrokken, maar voor hen wordt het te zwaar. Mevrouw wordt steeds zieker en het is moeilijk om over gewone dingen te praten. Een buddy ondersteunt mevrouw nu, door met haar te wandelen of indisch te koken. Een ander voorbeeld: een cliënt heeft depressieve klachten en zit ‘constant in zijn hoofd’. Dankzij de buddy is er iemand die echt aandacht heeft voor de cliënt; geleidelijk kijkt de cliënt positiever naar zaken en vergeet zijn ziektebeeld. Of een echtpaar, waarvan de heer MS heeft. Dankzij de buddy wordt het stel meer zelfredzaam en krijgen ze meer zin in het leven. De buddies zijn heel belangrijk. “Zonder deze buddies is de organisatie niets”, zegt Dave.

Vraag en aanbod matchen

Hoe organiseert Dave dit buddyproject? Allereerst heeft hij de mogelijkheid aan cliënten voorgelegd en de behoefte en wensen per persoon in kaart gebracht. Via een oproep op zijn site melden zich vrijwilligers aan. Vervolgens kijkt Dave naar een match tussen de cliënt en de vrijwilliger. Hij vindt het daarbij belangrijk om goed te luisteren en samen te werken. Ook verder kijken dan alleen het ‘medische deel’ is belangrijk: kijk naar alles wat je opvalt bij een cliënt, want het welzijn van mensen is van veel meer afhankelijk dan alleen de zorg!

Vraag het Dave

Wil je meer weten over het buddyproject? Bel of mail dan met Dave via 0546-811968 en info@dewazorg.nl.

Jouw ervaringen

Heb jij wel eens aan het inzetten van maatjes gedacht of hier ervaring mee? Deel je ideeën en praktijkervaringen hieronder, zodat we van elkaar kunnen leren!