In een middag getraind worden in omgaan met eenzaamheid

Wijkverpleegkundige Tom Verreussel komt in zijn werk regelmatig eenzaamheid tegen. Om er met cliënten gerichter op te kunnen inspelen, volgde hij via de V&VN Academie de training Eenzaamheid. “Uit de training heb ik vooral meegenomen dat je met heel verschillende soorten eenzaamheid te maken kan hebben en hoe je daarmee omgaat.”

Training Eenzaamheid

Tom volgde de training Eenzaamheid afgelopen mei in Almere, gegeven door trainster Tilly de Kruyf. “Een interactieve en heel praktijkgerichte training”, omschrijft Tom. De trainer haakt aan op de basiskennis en ervaringen van deelnemers, en daarnaast komt ze met verdiepende kennis, tips en handreiking. Er wordt gebruik gemaakt van filmpjes, (eigen) casuïstiek en diverse leeroefeningen.

Het hoort erbij

Kunnen omgaan met eenzaamheid en weten hoe je met een cliënt het gesprek erover aangaat, hoort bij je werk als verpleegkundige, vindt Tom. Dat wil niet zeggen dat je zelf altijd alles moet uitdiepen. Maar wel dat je een rol hebt in de signalering van eenzaamheid en in de verheldering van de probleemstelling, zodat je iemand op weg kan helpen in zijn zoektocht naar aansluiting. Misschien kun je naar gelang de wens en behoefte van de cliënt een manier helpen vinden dat de eenzaamheid niet meer als pijnlijk wordt ervaren. Of samen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om binnen het systeem van de cliënt nieuwe verbindingen te leggen, zoals met de buurvrouw of met familieleden.

Verschillende soorten eenzaamheid

Onderdeel van de training is kennis over verschillende soorten van eenzaamheid. Een gevoel van eenzaamheid kan ontstaan door het letterlijk alleen zijn, bijvoorbeeld door het ontbreken van vrienden en familie. Ook kan het zijn dat een cliënt zich emotioneel eenzaam voelt, ondanks sociale contacten. Dan zitten daar niet de juiste mensen bij met wie de cliënt die ontmoeting aan kan gaan of een specifieke band kan opbouwen waar hij behoefte aan heeft. Soms gaat het om een gevoel van verlatenheid, fundamentele verwarring en verlangen naar zingeving; dan gaat het over existentiële eenzaamheid. Tijdens de training leer je deze soorten van eenzaamheid onderscheiden om passende hulp te bieden die aansluit bij de behoefte van de cliënt.

Resultaten

De training richt zich op de volgende resultaten:

  • Inzicht hebben in diverse vormen van eenzaamheid en welke aspecten daarbij een rol spelen.
  • Signalen en kenmerken van eenzaamheid kennen.
  • Weten hoe je je cliënt kunt ondersteunen bij zijn of haar eenzaamheid.
  • Binnen je vakgebied je eigen grenzen en mogelijkheden in het omgaan met eenzaamheid kennen.
  • Weten hoe je met je cliënt een gesprek aan kan gaan over eenzaamheid.
  • Met collega’s, mantelzorgers en cliënten integraal eenzaamheid kunnen bespreken en passend ‘op maat’ ondersteunen.

Tip

Wie in de zorg werkt, weet: tijd is vaak een issue. Kun je dan wel ingaan op een thema als eenzaamheid? Ja, zegt Tom. Door het thema aan te raken en enkele vragen om over na te denken of ter verdieping te stellen, waar je bij het volgende bezoek op terugkomt. Stel bijvoorbeeld vragen over in hoeverre iemand zich eenzaam voelt en wat iemands verwachtingen van de situatie zijn. Vanuit dat contact kun je laten merken dat je aandacht hebt. Het hoeft allemaal niet in één bezoek besproken of zelfs opgelost te zijn. Knip het in stukjes en maak het gedoseerd bespreekbaar – goed voor de cliënt én jezelf.

Praktisch

De V&VN biedt meerdere keren per jaar een open inschrijving training Eenzaamheid aan voor verpleegkundigen en verzorgenden. Ook de Trainingswinkel van het Expertisenetwerk Levensvragen biedt de training aan, naast incompany ook als zelfstudiemodule met coaching, of bij veel individuele aanvraag als open aanbod. De training duurt drie uur en is geaccrediteerd met 3 punten voor het Kwaliteitsregister V&V.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie bij de V&VN Academie of bij de Trainingswinkel van het Expertisenetwerk Levensvragen. Trainer Tilly de Kruyf geeft graag toelichting op training Eenzaamheid. Je bereikt Tilly via 06 – 28333208 of tillydekruyf@gmail.com.

Bekijk ook

Een selectie van trainingen en workshops voor verschillende doelgroepen (waaronder professionals in zorg & welzijn) rond het thema eenzaamheid zijn verzameld op de actiewebsite van de Week tegen Eenzaamheid.

Jouw ervaringen?

Heb jij ook ervaring met het verminderen of voorkomen van eenzaamheid door het inzetten van een training zoals deze? Heb je tips en adviezen voor andere zorgverleners? Deel het met ons hieronder!