Vriendschapscursus werkt als preventie tegen eenzaamheid

Het activiteitenaanbod ‘Samen op stap’ van WVO Zorg op Walcheren bevat een Vriendschapscursus voor vrouwen. Het thema eenzaamheid loopt als een rode draad door de cursus. Maar als eenzaamheid-interventie wordt hij niet aangeboden. Educatief medewerker van WVO Zorg Noortje van der Gucht en trainster Ans Leek lichten toe. “Eenzaamheid benoemen zou mensen afschrikken. Ik zie de cursus als preventie.”

Wat houdt de Vriendschapscursus in?

Vrienden zijn een bron van steun en plezier. Een gevarieerd netwerk – of zoals eenzaamheidsdeskundige Jenny Gierveld het noemt: een sociaal konvooi – biedt een belangrijke basis tegen eenzaamheid. Maar met het verstrijken van de jaren kan het zijn dat de vriendenkring kleiner wordt. Deze cursus biedt ouderen de gelegenheid om stil te staan bij hun vriendschappen en daarnaast actief aan de slag te gaan met praktische oefeningen om vriendschappen te onderhouden. Deelnemers leren hoe zij nieuwe contacten kunnen maken en hoe zij hun grenzen en verwachtingen beter kunnen aangeven.

Preventie tegen eenzaamheid

Het thema eenzaamheid en sociaal isolement loopt als een rode draad door de cursus, legt Ans uit. “Deelnemers wordt bewust gemaakt dat zij er iets voor moeten doen om niet eenzaam te raken. Er komt niemand zomaar bij je aanbellen. Iemand zei eens: ik heb al twee weken niemand gesproken. Dan zeg ik: en wat heb je zelf gedaan? Ik zie de cursus als preventie tegen eenzaamheid.”

Nadruk op levensloop bij werving

Niet alleen het woord ‘eenzaamheid’ vermijdt Ans bij de werving; ze legt ook zo min mogelijk de nadruk op het woord ‘vriendschap’. Voor oudere vrouwen is het heel moeilijk om te zeggen ‘ik ga naar een vriendschapscursus’, is de ervaring van Ans. Het heeft een heel negatieve lading. Ze legt de nadruk op levenslooporiëntatie: hoe ga je zelfstandig die derde levensfase invullen? Ans: “Vriendschap gaat vanzelf als van binnenuit veel meer een gevoel van eigenwaarde komt. Ik wil er naar streven dat de vriendschapscursisten als gelukkige, zelfbewuste oudere vrouwen de derde leeftijdsfase in gaan.”

Breed activiteitenprogramma Samen op stap

De Vriendschapscursus valt bij WVO Zorg onder het activiteitenprogramma ‘Samen op stap’ voor 55-plussers die zelfstandig wonen. Dat kan in de eigen woonzorgcentra zijn, maar ook in de wijk. WVO Zorg zoekt de verbinding met de wijk. Samen op stap past heel goed binnen het werk van WVO Zorg, vertelt Noortje. “Wij als zorgaanbieder weten ook dat het welzijn van mensen de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert. Je kan goede kwaliteit van zorg aanbieden, maar activiteiten ernaast en samen dingen ondernemen en eropuit gaan is kers op de taart.”

Minder eenzaamheid

De vriendschapscursus wordt dan wel niet gepositioneerd als eenzaamheid-interventie, hij zorgt wel voor minder eenzaamheid, zegt Noortje. Zoals meer activiteiten in ‘Samen op stap’, want of het nu gaat om een computercursus, levensverhalen schrijven, gym of yoga; bij alle activiteiten is aandacht voor contact en ontmoeting tussen de deelnemers. Zo wordt er altijd samen een kopje koffie gedronken rond de activiteit.

Praktisch

De Vriendschapscursus bestaat uit 9 lessen van 2 uur. Deelnemers betalen een vergoeding van 75 euro. Per groep doen maximaal zeven mensen mee. WVO Zorg stelt de ruimte beschikbaar en verzorgt pr door het Samen op stap-programma te verspreiden onder bibliotheken, huisartsen, fysiotherapeuten en andere relevante plekken op Walcheren. Maar de ervaring van Ans is ook dat het merendeel van de deelnemers zich door mond-op-mondreclame aanmeldt.

Meer informatie

Lees over Samen op stap hier en de Vriendschapscursus hier. Wil je meer weten over de Vriendschapscursus? Neem contact op met Ans Leek via 0118 – 641 767 of ansleek@zeelandnet.nl. Noortje van der Gucht bereik je via 0118-448329 of n.vandergucht@wvozorg.nl.

Deel jouw ervaring

Hoe heb jij aandacht voor eenzaamheid onder cliënten of bewoners? We zijn erg benieuwd! Laat het hieronder weten, of stuur een mailtje aan info@zorgtegeneenzaamheid.nl als we je mogen interviewen over dit onderwerp.