Handig: werkboek tegen eenzaamheid

Vind je eenzaamheid belangrijk en wil je het helpen voorkomen of verminderen bij jouw cliënten of bewoners? Dan is het goed om te weten dat er nu een werkboek is om samen met collega’s en anderen te gebruiken. Lees hier meer over het werkboek en download direct een eigen exemplaar.

Luisteren en samen stappen zetten

Eenzaamheid en sociaal isolement treft mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de samenleving. Het nieuwe werkboek ‘Eenzaam ben je niet alleen’ helpt je bij de ondersteuning van mensen die hiermee kampen. Luisteren naar de persoon en samen volgende stappen bepalen staan erin centraal. Het gaat daarbij vooral om een zoektocht naar de oorzaken van iemands eenzaamheid en aansluiten bij wensen en talenten.

Fases

Het werkboek benoemt verschillende fases die je kunt tegenkomen als je iemand ondersteunt die kampt met eenzaamheid:

  • herkennen van eenzaamheid;
  • bespreekbaar maken van eenzaamheid;
  • luisteren naar de situatie en oorzaken;
  • zoeken naar wensen en talenten;
  • ondersteunen bij acties;
  • terug- en vooruitblikken.

Praktisch

‘Eenzaam ben je niet alleen’ is een praktisch werkboek. Met opdrachten, instrumenten en tips. Zoals een lijst met verschillende oorzaken van eenzaamheid, een ‘signaleringskaart’ om eenzaamheid te kunnen herkennen en oefeningen om het gesprek aan te gaan. Ook zijn er mooie hulpmiddelen om talenten,  wensen en het netwerk van mensen in kaart te brengen. Het boek helpt ook bij het maken van een persoonlijk plan en om samen stil te staan bij de veranderingen in iemands situatie.

Bewust en zorgvuldig

Gebruik van het werkboek zorgt ervoor dat je bewust en zorgvuldig een persoon kunt ondersteunen bij zijn of haar situatie. Het vraagt goed luisteren en aansluiten bij de mogelijkheden en kracht van een persoon. Op die manier is de kans op succes het hoogst. Mooi toch?!

Meer informatie

Je kunt het werkboek hier kosteloos downloaden of voor € 7,50 bestellen via deze pagina.

Jouw ervaring

Heb jij het boek al gebruikt? Of ken je andere hulpmiddelen? We zijn benieuwd. Laat je reactie onder dit bericht achter.