Inspiratie: de verbinding tussen wonen, zorg en welzijn

Yvonne WitterYvonne Witter is adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en is gespecialiseerd in innovaties rondom wonen, zorg en welzijn en thema’s als eenzaamheiddementie en burgerinitiatieven. Op samentegeneenzaamheid.nl verscheen een interview met haar over eenzaamheid en wat de veranderingen in de ouderenzorg betekenen voor de sectoren zorg en wonen. Wij geven een verkorte weergave.

Veranderingen in de ouderenzorg

Eenzaamheid is de laatste jaren een grotere rol in haar werk gaan spelen, zegt Yvonne in het artikel ‘Steeds meer aandacht voor ontmoeting’. En dat zullen veel zorgverleners wel herkennen voor hun werk. Volgens Yvonne heeft dat alles te maken met de veranderingen in de ouderzorg. Ingezet door de sluiting van verzorgingshuizen. Alles is erop gericht om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Het gat tussen thuis en het verpleeghuis blijft groeien. “Daar tussen zit een groot grijs gebied, waarin allerlei initiatieven ontstaan. Nieuwe varianten omdat veel mensen toch behoefte hebben aan een vorm van bescherming en ontmoeting. De functie die het oude verzorgingshuis had.”

Meer ontmoetingen nodig

Een mens is nu eenmaal een sociaal wezen, klinkt het. Yvonne: “Kinderen merken het zelf ook, moeder kan niet meer naar een verzorgingshuis en nu zit ze thuis maar de dagen zijn best wel lang.” Professionals in de zorg signaleren hetzelfde. “Ouderen die te goed zijn voor het verpleeghuis, maar toch meer ontmoeting nodig hebben. Anderen kunnen het wel prima thuis regelen, met thuiszorg, domotica en vrijwilligers, maar dat verschilt dus echt per persoon.”

Verbonden

Wonen, zorg en welzijn zijn daarom onlosmakelijk met elkaar verbonden, stelt Yvonne. En dat besef groeit in Nederland. Ze ziet het ook terug in de nieuwe initiatieven, die sinds het afgelopen jaar – na de crisis en transitie binnen gemeenteland, als paddenstoelen uit de grond schieten.

Mantelzorgers

Een voorbeeld dat Yvonne noemt is het woonproject Badeloch van Brabant Wonen, Brabant Zorg en Divers in Den Bosch waar oog is mantelzorgers. “Dat vind ik een heel mooi initiatief, waarbij de mantelzorger voor een paar uren of een dag ontlast wordt als de partner naar de dagbesteding is. Je ziet namelijk zo vaak dat deze mensen zo uitgeput zijn door de zorg voor hun partner, dat ze soms ook zelf eerder overlijden. Dat vind ik heel triest.” Yvonne maakt zich zorgen over de vele overbelaste mantelzorgers. “Zeker mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgen, glijden vaak geleidelijk de eenzaamheid in. Dat kunnen ze haast niet voorkomen. Hun wereldje wordt gewoon steeds kleiner.”

Er gebeurt ontzettend veel

Ze is blij met alle initiatieven en ontwikkelingen. “Er gebeurt ontzettend veel. In vergelijking met het buitenland stellen we in Nederland de mens, het sociale aspect vaak centraal. In het buitenland zie je toch vaak vooral aandacht voor het medische.”

Mensen moeten zich nuttig voelen

Yvonne benadrukt dat gelukkig veel ouderen zich ook prima redden en zelf hun voorzieningen realiseren. Maar eenzaamheid is een veelkoppig monster. Het is belangrijk dat mensen zich nuttig voelen, zegt ze, en geeft het voorbeeld van een oudere alleenstaande man die elke dag nog voor zijn blinde buurvrouw de krant voorleest. “Dat is voor de buurvrouw van grote waarde, maar voor de man zelf ook. De reden om zijn bed uit te komen.”

Klik hier voor het hele artikel op Samentegeneenzaamheid.nl

Wat denk jij?

Herken je Yvonnes verhaal? We zijn benieuwd naar je reactie. Geef hem hieronder!

Fotocredits: Foto 1: Flickr.com, bewerkt (Licence CC BY-SA 2.0); Foto 2: Yvonne Witter.